Από το 2019 η Αθλητική Ένωση Νέου Κόσμου λαμβάνει αδιαλείπτως μέρος στα πρωταθλήματα σάλας, αρχικά με τμήματα υποδομών, ενώ τη σεζόν που έκλεισε, δοκίμασε τις δυνάμεις της και στη Futsal League. Πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας είναι ο Παναγιώτης Δελημιχάλης, ο οποίος είναι κάτοχος διπλώματος UEFA B Futsal από το 2015 και τη 2η Σχολή που είχε γίνει τότε.
Ο 54χρονος προπονητής, που έχει θητεύσει και στις Προεθνικές Ομάδες της ΕΠΣΣ, μίλησε στο epssalas.gr τόσο για το απολογιστικό κομμάτι της περιόδου που ολοκληρώθηκε, όσο και για το μέλλον της ΑΕ Νέου Κόσμου στον κόσμο του futsal. Επίσης αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα συνεχούς επιμόρφωσης των προπονητών.

Η ΑΕ Νέου Κόσμου δραστηριοποιείται χρόνια στις υποδομές, ενώ τη χρονιά που πέρασε εμφανίστηκε και με ανδρικό τμήμα. Ποιος είναι ο απολογισμός της σεζόν;
«Ο φετινός απολογισμός της ΑΕ Νέου Κόσμου είναι σημαντικός, καθώς για πρώτη φορά ο σύλλογος μας εμφανίστηκε με ανδρικό τμήμα, όπου ενσωματώθηκαν στο ρόστερ πέντε παίκτες της Κ15, συνεπώς ένας στόχος επιτεύχθηκε, καθώς νέα παιδιά έζησαν την εμπειρία να συμμετάσχουν  στο πρωτάθλημα της  Β΄ Εθνικής. Στις υποδομές, η περσινή πρωταθλήτρια Κ14 και νυν Κ15, κατέλαβε φέτος την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, η οποία οδηγεί  στην κατοχύρωση της μοριοδότησης για τις Πανελλήνιες. Η Κ12 αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση από τον Ερμή Ζωγράφου, αλλά άφησε το στίγμα της στο πρωτάθλημα, αφού τα παιδιά έπαιρναν μέρος πρώτη φορά σε πρωτάθλημα σάλας. Στα λοιπά τμήματα υποδομών, είχαμε πρώτες θέσεις σε ανεξάρτητα τουρνουά».

Η Κ15 της ΑΕ Νέου Κόσμου, που φέτος κατέλαβε την 3η θέση του πρωταθλήματος

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σου, τα βασικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητα ένα σωματείο της εμβέλειας της ΑΕ Νέου Κόσμου;
«Είμαστε ένα υγιές σωματείο, που αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν το ποδόσφαιρο, αλλά όπως όλα τα σωματεία, το βασικότερο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση. Μέσω όμως μίας σωστής οικονομικής διαχείρισης και με τη βοήθεια των μελών του συλλόγου, καταφέραμε να σταθούμε με δύο τμήματα υποδομών, τη συμμετοχή της ανδρικής ομάδας, η οποία ταξίδεψε σε δύο προορισμούς, στη Θεσσαλονίκη και στο Καρπενήσι. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η διαρροή παιδιών από το άθλημα του ποδοσφαίρου σάλας προς το 11Χ11 , όπου εκεί πρέπει να πείσουμε το γονέα, αλλά και το παιδί για την ομορφιά και τη χρησιμότητα του αθλήματος της σάλας».

Είσαι κάτοχος διπλώματος UEFA B Futsal. Θεωρείς ότι η επιμόρφωση των προπονητών σάλας είναι ένα από τα βασικά στοιχεία ανάπτυξης του αθλήματος;
«Θεωρώ πως οι προπονητές σάλας, θα πρέπει να επιμορφώνονται συνεχώς, έτσι ώστε να είναι ενημερωμένοι για τις σύγχρονες προπονητικές τεχνικές στο ποδόσφαιρο σάλας, αλλά συγχρόνως θα πρέπει να επιμορφώνονται και σε άλλους τομείς, έτσι ώστε να είναι ολοκληρωμένοι ως προπονητές, παιδαγωγοί, αλλά και ηγέτες, άρα η επιμόρφωση πρέπει να περιλαμβάνει τομείς όπως η ψυχολογία, η συμπεριφορά και η παιδαγωγική, καθώς πολλοί από εμάς ασχολούμαστε και με τμήματα υποδομών».

Είσαι χρόνια “ποδοσφαιράνθρωπος”. Το futsal πως το γνώρισες και τι σε έκανε να ασχοληθείς ενεργά με αυτό;
«Ήταν ένα ωραίο κυριακάτικο πρωινό του 2013, όταν στο αθλητικό κέντρο του Μινώταυρου έτυχε να παρακολουθώ έναν αγώνα σάλας υποδομών μεταξύ του Μινώταυρου και του Ηνίοχου, οπότε έτσι έγινε η αρχή να αγαπήσω το άθλημα αυτό. Ο άνθρωπος που με βοήθησε και με μύησε στη συνέχεια του εγχειρήματος αυτού, ήταν ο Παναγιώτης Κεραμυδάς, ο οποίος με στήριξε σε όλη αυτή την προσπάθεια και επιθυμώ να τον ευχαριστήσω».

Το σωματείο μετράει τρεις τίτλους στη σάλα, το πρωτάθλημα της Κ14 το 2023 και το νταμπλ στην Κ12 το 2021. Θεωρείς ότι οι τίτλοι είναι “αυτοσκοπός” ή ότι μέσα από τη σωστή δουλειά σε μία ακαδημία, μπορεί να έρθουν και αυτοί;
«Πιστεύω πως οι τίτλοι δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσω των τίτλων τα παιδιά που ακολουθούν, θέλουν να μιμηθούν και να γίνουν καλύτεροι από τα παιδιά που έφεραν τους τίτλους. Οι τίτλοι όμως δεν έρχονται τυχαία, πρέπει να δουλεύουμε συστηματικά, με πρόγραμμα και στοχοθεσία, βήμα- βήμα, μαθαίνοντας από τα λάθη μας και τις ήττες. Έτσι χτίζεις ολοκληρωμένους αθλητές που μπορούν να φέρουν τίτλους».

Ενόψει της νέας σεζόν, ποιοι είναι οι στόχοι της ΑΕ Νέου Κόσμου; Μπορείς να αποκαλύψεις σε ποιες κατηγορίες θα συμμετάσχει;
«Η νέα σεζόν είναι σίγουρα μία πρόκληση για την ομάδα μας. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε στα μοριοδοτούμενα τμήματα με την Κ16, αλλά είμαστε αισιόδοξοι με το να βάλουμε δύο ακόμη τμήματα υποδομών, Κ11 και Κ13. Στην ανδρική μας ομάδα κάνουμε μία πλήρη ανανέωση έχοντας έναν πυρήνα έξι δεκαεφτάχρονων παιδιών, κάποιους παλιούς φουτσαλικούς παίκτες και δουλεύουμε συνεχώς την ενσωμάτωση των παικτών της Κ16 στο ρόστερ του ανδρικού. Τέλος αναμένουμε και μία έκπληξη ως προς τη δημιουργία γυναικείας ομάδας futsal, η οποία είναι ακόμη στα σπάργανα, αλλά δουλεύουμε νυχθημερόν για το χτίσιμό της».

Ποια είναι η άποψή σου για το ποδόσφαιρο σάλας στη χώρα μας;
«Πιστεύω πως το ποδόσφαιρο σάλας τα τελευταία χρόνια έχει ανοδική πορεία και αυτό φαίνεται από τις επιτυχίες των συλλόγων που εκπροσωπούν το ποδόσφαιρο σάλας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και από την παρουσία της Εθνικής Ομάδας. Το μέλλον όμως βρίσκεται στις υποδομές, όπου ως πρώην προπονητής της Προεθνικής Κ13 , είδα ότι υπάρχουν πολλά παιδιά με ταλέντο, θέληση και αγάπη για το άθλημα. Είναι στο χέρι μας να καθοδηγήσουμε σωστά τα παιδιά αυτά, ώστε να μείνουν στις ανδρικές ομάδες της Α’ και Β’ Εθνικής εμπλουτίζοντας το ποδοσφαιρικό δυναμικό».