Το θαύμα του Καρπενησίου

Ο Βασίλης Κωστόπουλος μίλησε στο 5x5hellas.gr για τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο Καρπενήσι και για το πλάνο στο μέλλον

Ιδρυτικό μέλος του Καρπενησίου και υπεύθυνος Τύπου, ο Βασίλης Κωστόπουλος είναι ο καθ ύλην αρμόδιος για να μιλήσει στο 5x5hellas.gr για τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από φέτος στην ομάδα, προκειμένου να αφήσει το αποτύπωμά της στην ελληνική σάλα και να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

Τεχνοκράτης, άνθρωπος με γνώσεις σε τομείς κομβικούς, αναφέρθηκε στο πώς πάρθηκε η απόφαση να μπει το Καρπενήσι στο futsal, ανέλυσε το πλάνο που υπάρχει, στη στήριξη από τοπικούς φορείς, ενώ απάντησε για ποιο λόγο δημιουργήθηκε ομάδα futsal και όχι κλασικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Πώς πήρατε την απόφαση να μπείτε στο χώρο της σάλας; Με δεδομένες πάντες τις δυσκολίες που δεδομένα υπάρχουν για τις ομάδες της της επαρχίας…
 
“Η ιδέα είχε πέσει στο τραπέζι πριν απο περίπου 2 χρόνια μετά απο παρότρυνση στελεχων του ΠΑΟ Futsal όπου και διατηρούμε αρτιες σχέσεις. Πέρυσι, η ιδέα αυτή ωρίμασε και έγινε πράξη απο το μεράκι μιας παρέας όπου κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι στα αθλητικά δρώμμενα του νομου Ευρυτανίας. Ο Καθηγητης Φυσικής αγωγής και επι σειρά Ετων προπονητής ποδοσφαρικών ομάδων Δημήτρης Αντωνίου ο οποίος είναι αρωγός σε κάθε τι Αθλητικό στον Νομό Ευρυτανίας και δεί στο ποδόσφαιρό, ο Επιχειρηματίας και ποδοσφαιριστής Νίκος Κωστής μαζί με τον τοπικό Αθλητικογράφο, Δημήτρη Κολλημένο, συγκέντρωσαν όσους θεωρούσαν ότι μπορουν να στηρίξουν επι του πρακτέου τη νέα αυτή προσπάθεια και μαζί με την δική μου συνδρομή στο κομμάτι που μου αναλογούσε εγένετο το Καρπενήσι Futsal.

Απο εκεί και πέρα έχουμε ίσως τις καλύτερες εγκαταστάσεις σε όλο το πρωτάθλημα σάλας και αποσκοπούμε στο να φέρουμε τα νέα παιδιά στο Κλειστό πλέον γήπεδο για να μάθουν την Πανευρωπαϊκή τάση του Ποδοσφαίρου Σάλας και να μπολιαστουν με το άθλημα. Το νοναδικό στη δική μας περίπτωση ειναι οτι συναντηθήκαμε τέσσερις διαφορετικές ποδοσφαιρικές γενιές του Καρπενησίου δημιουργώντας ένα μοναδικό κράμα”.
 
Ποιο είναι το πλάνο για τα επόμενα χρόνια; Ξέρουμε ότι φέτος βάσει καταστατικού δεν μπορείτε να ανέβετε κατηγορία. Είναι μια σεζόν… γνωριμίας, αλλά κάνετε ήδη πρωταθλητισμο.
 
“Ισχύει ότι Φέτος η Χρονιά είναι πειραματική, έχουμε ήδη ξεκινήσει την διαδικασία για το καταστατικό της ομάδας ώστε του χρόνου να είμαστε επισημα μέλη. Εξ αρχής όμως σκοπός μας ούσα ή πρώτη ομάδα της Στερεάς Ελλάδας να πλασαριστούμε σαν κάτι Φρέσκο σε όλους τους τομείς. Ετσι Ξεκινήσαμε με το Brand Name και το λογοτυπο, τις εμφανίσεις και εν συνεχεία σε ότι καλυτερο υπάρχει ποδοσφαρικά στο Καρπενήσι, αλλά και σε Ευρυτάνες παιχτες που διαμένουν στην Αθήνα, ώστε να καλύπτουμε κάθε δυνατη περίπτωση σε εντός και εκτός έδρας αγώνες.

Ο κόρμος βέβαια της ομάδας πλέον έχει δέσει και είναι συγκεκριμένος. Η ομάδα απαρτίζεται εξ ολοκλήρου απο Ευρυτάνες παίχτες οι οποίοι έχουν κάνει την πορεία τους στα ποδοσφαιρικό στερέωμα ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα ειναι να πρωταγωνιστούμε στην 2η θέση με την καλύτερη επίθεση, αλλά και άμυνα μέσα σε φοβερά καταρτισμένες ποδοσφαιρικά ομάδες της Αθήνας, δείχνοντας δείγματα γραφής για του χρόνου”.

Πόσο έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια στην τοπική κοινωνία; Υπάρχει στήριξη είτε στο γήπεδο είτε οικονομικη;
 
“Η στήριξη μέχρι στιγμής έχει ερθει κατεξοχήν μέσω της Ιδιωτικής πρωτοβουλίας με χορηγίες, αλλά και απ την δημοτική αρχή με την παραχώρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου. Είμαστε ο μικρότερος νομός της Ελλάδας, έχοντας μέγα δημογραφικό πρόβλημα, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Αντιλαμβανεσαι ότι τα περιθώρια στηριξης είναι μικρά αλλά μπορούν λειτουργώντας σε ομαδικό πλάισιο να είναι ευεργετικά μιας και αντιπροσωπεύουμε ΜΙΑ ΠΟΛΗ , ΕΝΑ ΝΟΜΟ. Σκοπός μας στο μέτρο που μας αναλογεί, είναι να αγκαλιάσουν όλοι αυτή την προσπάθεια και να εργαστούμε απο κοινού για την στηριξη της ομάδας. Ήδη σε κάθε αγώνα βρίσκονται περί τους 80 -100 θεατές στο γήπεδο, αλλά σκοπός για τη νέα χρονιά και όταν ανεβούμε Α Εθνική, να τριπλασιαστούν μιάς και θα μπορουν να δουν μεγάλες ομάδες οπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Δούκας και άλλες. Ειμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι σε αυτη την προσπάθεια, είμαστε πολύ λίγοι για να μετράμε απώλειες”.

Πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να απλωθεί το άθλημα στην επαρχία και επίσης πόσο εύκολα μπορεί να γίνει, όταν τα οικονομικά είναι αρκετά περιορισμένα;
 
“Εδώ θέλω να πάρουμε τα πραγματα με την σειρά. Το άθλημα έχει αναγκη να απλωθεί σωστά πρώτα στην Αθήνα και μετά στην επαρχία. Υπάρχουν εξαιρετικές ομάδες στην Αθήνα που δεν παίζουν σε σάλα, αλλα σε ανοιχτα γήπεδα, κάτι που χαλάει την ίδια δομή του αθλήματος και εκεί χρειάζονται βοήθεια. Εχω αναφερθεί κατ εξακολούθηση σε διάφορα άρθρα μου για την ανάγκη τόνωσης της επαρχίας σε όλους τους τομείς, ώστε να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την χώρα.

Ενας απο αυτους είναι ο Ααθλητισμός όπου μπορεί να γίνει και με το ποδοσφαιρο σάλας, μιας και είναι κάτι νέο. Προσωπικά θεωρω επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν οι μεγάλες Επαρχιακές πόλεις τη δημιουργία μιας και μόνο ομάδας ανα πόλη για να μπορουν να την στηριξουν άνετα σε οικονομικό και φιλαθλητικό επίπεδο. Το ποδοσφαιρο σάλας, αν το δουμε σαν προιόν που θέλει να γίνει γνωστό, πρεπει να ακολουθήσει όλες τις τάσεις των εμπορικών επιχειρήσεων που λένε ότι αν δεν εξαπλωθείς στο 80% της Αθήνας και εν συνεχεία σε όλες τις μεγάλες πόλεις τις Ελλάδας, δεν θα γίνεις ποτε ευρέως γνωστό σας brand”.
 
Γιατί futsal και οχι κλασικό ποδόσφαιρο;
 
“Στο Καρπενήσι τα πράγματα είναι απλά. Οταν τον χειμώνα η θερμοκρασία φτάνει -10 και εν συνεχεία βρέχει για δυο μήνες ο μόνος τρόπος να αθληθείς είναι σε εσωτερικό χώρο. Το δημογραφικό προβλημα που αναφέραμε επίσης κάνει τα πραγματα πιο απλά. Με 12 άτομα έχεις κάνει 2 όμαδες και προπονείσαι κανονικά. Τελευταίο αλλά όχι ύστατο οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις που έχουμε στο Αθλητικό κέντρο όπου κάνουν τους πάντες να χαίρονται να αθλούνται εκεί”.
 
Τέλος, ένα μήνυμα προς άνθρωπους της επαρχίας που το σκέφτονται, αλλά δεν το τολμούν. Τι θα τους συμβουλεύες και πως θα έπρεπε να κινηθούν για να ακολουθήσουν ένα βιώσιμο πλάνο;
 
“Όλα είναι θεωρητικώς ακατόρθωτα, μέχρι να γίνουν. Χρειάζεται μεράκι και γνώση για το ποδόσφαιρο. Τα υπόλοιπα τα βλέπεις και τα διορθώνεις στην πορεία.

·         Σίγουρα χρειάζονται παίκτες που να έχουν μια ποδοσφαιρική ευφυία, ώστε να μπουν γρήγορα στο κλίμα.
·         Επίσης χρειάζονται παίκτες όπου να διαμένουν στην Αθήνα ώστε να υπάρχει πάντα ένα back up στα εκτός έδρας ματς.
·         Μια ομάδα ανά πόλη απαραίτητα εκτός κι αν μεγάλες πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα μπορούν να σηκώσουν οικονομικά 2 και περισσότερες ομάδες.
·         Τέλος η ιδιωτική πρωτοβουλία μέχρι το άθλημα να βρει την ανταπόκριση που χρειάζεται απ’ τους θεσμικούς φορείς”.