Ο Χρήστος Κολοκυθάς είναι μία από τις πιο σημαντικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου σάλας. Βρίσκεται στον χώρο από το μακρινό 1995, όταν η ΕΠΟ ξεκινούσε δειλά-δειλά το εγχείρημα του futsal στη χώρα μας. Ως ένας από τους πιο έμπειρους, τότε, διαιτητές κλασικού ποδοσφαίρου, μπήκε στη σάλα ως διαιτητής και από τότε η παρουσία του είναι αδιάλειπτη, είτε ως αρχιδιαιτητής, είτε πλέον ως team manager.
Το πάθος του για το ελληνικό futsal είναι αδιαμφισβήτητο. Το epssalas.gr ζήτησε από τον Χρήστο Κολοκυθά να παραχωρήσει μία συνέντευξη, στην οποία αναφέρεται τόσο στην ιστορία του στον χώρο, όσο και στις απόψεις του για το νέο πρωτάθλημα της Futsal Super League.
Στο κλασικό ποδόσφαιρο διαιτήτευσε συνολικά 450 παιχνίδια, από το 1970 ως και το 1993, ενώ για μία πενταετία (1984-1989) ήταν και διαιτητής FIFA. Από το 1994 έως και το 1997 ήταν μέλος της πενταμελούς επαγγελματικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ, καθώς και παρατηρητής αγώνων Α’ Εθνικής.

Η ιστορία σου στον χώρο της σάλας είναι τεράστια. Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, πες μας τα πιο σημαντικά σημεία της πορείας σου στο ελληνικό futsal.
«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το ελληνικό futsal το 1995 ως διαιτητής, πιλοτικά μαζί με τους  παράγοντες Οικονομίδη, Ντάρλα, Αδάμη, Βαρδαλά, Σεϊτανίδη, Χαραλαμπόπουλο και άλλους. Το 2007 που η ΠΕΠΣΣ, με πρόεδρο τον Ηλία Μπέριο, αναγνωρίστηκε ως Ένωση επίσημα από την ΕΠΟ, ορίσθηκα αρχιδαιτητής, γεγονός που αποτέλεσε για μένα τεράστια ευθύνη. Θεωρώ, λοιπόν, ότι δύο είναι οι μεγάλοι σταθμοί, το 1995 που ξεκίνησα στη σάλα και το 2007 που ήμουν ο πρώτος αρχιδιαιτητής της ΠΕΠΣΣ».

Ο Χρήστος Κολοκυθάς με τον Δημήτρη Σαραβάκο και τον Νίκο Αναστόπουλο, σε ντέρμπι “αιωνίων” τη δεκαετία του ’80

Κατά τη θητεία σου ως αρχιδιαιτητής στο ελληνικό futsal, ποια είναι τα στοιχεία που πρόσθεσες, ώστε η διαιτησία να κάνει το βήμα παραπάνω;
«Μέχρι το 2017, χρονιά που αποχώρησα από το χώρο της διαιτησίας, με την αμέριστη βοήθεια της ΕΠΟ και των εκάστοτε διοικήσεων Μπέριου, Μαρινάκη, Ντάρλα και Αυλωνίτη, πρώτος μου στόχος ήταν να γίνουν πολλές σχολές διαιτησίας, ώστε να υπάρχει έμψυχο δυναμικό. Πραγματοποιήθηκαν 11 σχολές διαιτησίας, εκ των οποίων οι τρεις ήταν διεθνείς, με αποτέλεσμα η ΠΕΠΣΣ να είχε στο δυναμικό της 55 διαιτητές για τις διοργανώσεις της».

Μπορείς να θυμηθείς πόσους διαιτητές έχεις βγάλει στη σάλα και πόσοι από αυτούς είναι ακόμη εν ενεργεία;
«Συνολικά και επί των ημερών μου ως αρχιδιαιτητής σάλας, βγήκαν 55 διαιτητές και από αυτούς σήμερα μη ενεργεία είναι οι οκτώ και ενεργοί είναι οι 22, οι οποίοι συνεχίζουν με άλλους 67 και παίζουν».   

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που ξεχωρίζουν έναν εξαιρετικό από έναν καλό διαιτητή;
«Τα κύρια στοιχεία που κάνουν έναν διαιτητή εξαιρετικό, είναι να έχει άριστη φυσική κατάσταση, να είναι άριστος γνώστης των κανονισμών και να έχει άριστη συμπεριφορά απέναντι στις ομάδες την ώρα των αγώνων». 

Πως είδες το τελευταίο πρωτάθλημα της Futsal Super League; Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου;
«Κατά την δική μου άποψη το πρωτάθλημα της Futsal Super League που ολοκληρώθηκε, ήταν από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων. Ήταν πραγματικά αμφίρροπο ως προς την κατάκτηση του τίτλου, ενώ και στις πιο κάτω θέσεις δόθηκαν πολλές μάχες για την τελική κατάταξη».

Ενόψει του νέου πρωταθλήματος, θεωρείς ότι θα είναι πιο ανταγωνιστικό από το περσινό, και αν ναι, γιατί;
«Από ότι πληροφορούμαι, γίνονται πολλές συζητήσεις για παίκτες όλο αυτό το διάστημα, οι ομάδες κάνουν μεταγραφές, το οποίο σημαίνει ότι σίγουρα το νέο πρωτάθλημα θα είναι πιο ανταγωνιστικό από το περσινό. Βέβαια, στενοχωρήθηκα για τη Λάρισα και την Υπεροχή Τρικάλων που έπεσαν από την Α’ Εθνική, αλλά η άνοδος ενός μεγάλου ονόματος όπως ο ΠΑΟΚ, θα φέρει μεγάλο ενδιαφέρον στον θεσμό».

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκες ως team manager σε ομάδες της Α’ Εθνικής. Είναι δύσκολη η δουλειά του team manager και τι προϋποθέσεις χρειάζεται;
«Ναι, είναι δύσκολη η δουλειά του team manager. Για να θεωρηθεί κάποιος καλός και πετυχημένος team manager, θα πρέπει να έχει πολύ χρόνο διαθέσιμο, υπομονή και καλή γνώση των κανονισμών. Ειδικά η γνώση των κανονισμών βοηθάει πολύ για τη συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο. Από τον χώρο της διαιτησίας όταν σταμάτησα συνέχισα ως team manager, αρχικά στην Αθήνα ’90 και στον ΠΑΟ/Αθήνα ’90 το 2018 και το 2019, με τον Θόδωρο Ντάρλα, στο Νέο Ικόνιο με τον Θανάση Ζάχο το 2021 και την τελευταία διετία στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατακτήσαμε το πρωτάθλημα της Futsal League το 2023».

Για τη νέα σεζόν, θα είσαι σε κάποιο πόστο ομάδας Α’ Εθνικής;
«Σίγουρα! αλλά προς το παρόν δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο».

Ποιο θα ήταν το γενικό σου σχόλιο για τη διαιτησία σήμερα;
«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον πρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας, τον Γρηγόρη Λάμπρο, για την επιτυχημένη προσπάθεια που συνεχώς κάνει γενικά στον τομέα της διαιτησίας, όπως και στην Όλγα Κολοκυθά που έπαιξε από το 1997 διαιτητής futsal, καθιερώθηκε και ανταμείφθηκε από την διοίκηση που την όρισε ως μέλος στη σημερινή Επιτροπή της Ένωσης».