Το ποδόσφαιρο σάλας γυναικών έχει μπει πλέον δυναμικά στην ατζέντα των διοργανώσεων της ΕΠΣ Σάλας. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, πλήθος ομάδων δήλωσαν συμμετοχή και τελικά 18 σωματεία αγωνίστηκαν σε πρωτάθλημα και κύπελλο, εκ των οποίων δύο από την περιφέρεια, από το Καρπενήσι και τη Δράμα.
Αισίως, λοιπόν, ολοκληρώθηκε η τέταρτη διοργάνωση, με την ΑΕΚ να κατακτά τον δεύτερο σερί τίτλο, τον Ηνίοχο να στέφεται κυπελλούχος και τον Ατρόμητο να δίνει το παρών και στους δύο τελικούς. Κοινή ομολογία είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός αθλητριών είχαν την πρώτη τους επαφή με το άθλημα, ενώ πολλές είχαν αποκομίσει εμπειρία από προηγούμενες διοργανώσεις σάλας.
Το epssalas.gr, κάλεσε τρεις από τις φετινές πρωταγωνίστριες σε συνέντευξη-φωτογράφηση, τιμώντας στα πρόσωπά τους όλες τις ποδοσφαιρίστριες που τη σεζόν 2023-2024 κόπιασαν ώστε να είναι παρούσες στους αγώνες, εντός και εκτός Αθηνών, με προσωπικές θυσίες και ταξίδια. Ο λόγος για την αρχηγό της ΑΕΚ και 1η σκόρερ του πρωταθλήματος Χριστίνα Κόλλια, την MVP του τελικού κυπέλλου, Ζωή Γεωργίου του Ηνίοχου και την Ξανθή Μισιρλή, εκ των αρχηγών του Ατρόμητου.
Και οι τρεις συμφώνησαν ότι το futsal έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους, ενώ επισήμαναν και τις διαφορές που έχει από το κλασικό ποδόσφαιρο. Επίσης, ομόφωνα τόνισαν την αναγκαιότητα δημιουργίας εθνικής ομάδας γυναικών futsal, γεγονός που θα δώσει περισσότερα κίνητρα σε ποδοσφαιρίστριες να ασχοληθούν με το άθλημα, οδηγώντας στην περαιτέρω ανάπτυξή του.
Κόλλια: «Το futsal έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου»
Η Χριστίνα Κόλλια είναι η αρχηγός της ΑΕΚ, που σήκωσε την κούπα του πρωταθλήματος στον νικηφόρο τελικό με τον Ατρόμητο. Έχει αγωνιστεί σε Άβαντες Χαλκίδας, Ελπίδες Καρδίτσας ΑΕΛ, Οδυσσέα Μοσχάτου και φυσικά στην ΑΕΚ, ενώ έχει συμμετοχές σε όλα τα εθνικά κλιμάκια στο ποδόσφαιρο γυναικών, καθώς και στο Champions League με την ομάδα της Καρδίτσας.
Στις δηλώσεις της τονίζει ότι το ποδόσφαιρο σάλας την έχει βοηθήσει πολύ σε μία δύσκολη περίοδο της καριέρας της, ενώ επισημαίνει ότι τα ιδιαίτερα στοιχεία που έχει το άθλημα, είναι ευνοϊκά για τις γυναίκες.
Για δύο σερί χρονιές η ΑΕΚ έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα σάλας γυναικών. Πως φτάσατε σε αυτές τις επιτυχίες;
«Οι στόχοι κάθε χρόνια οριοθετούνται από τη διοίκηση και οι παίκτριες κάθε χρόνο, ειδικά σε συλλόγους με την ιστορία της ΑΕΚ, έχουμε υποχρέωση να δώσουμε το 100% για την επίτευξή τους. Μια επιτυχία δεν σε κάνει να επαναπαύεσαι, σε κάνει να μοχθείς για την υπεράσπιση του τίτλου. Σημαντικό ρόλο στο φετινό πρωτάθλημα έπαιξε η εμπειρία του προπονητή και η φιλοσοφία του futsal που χτίσαμε τις προηγούμενες χρονιές. Το ταλέντο, η δίψα, η θέληση να πετυχαίνουμε όλοι μαζί και να το ευχαριστιόμαστε, σε συνδυασμό με το όμορφο κλίμα, είναι τα κυριότερα συστατικά της επιτυχίας. Φυσικά μαθαίνουμε και δουλεύουμε με τον κ. Χριστόπουλο, κυρίως τακτικά κομμάτια που είναι ατελείωτα».
Πως είδες το επίπεδο στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε;
«Το επίπεδο τα τελευταία δυο χρόνια είναι ανεβασμένο. Μάλιστα, φέτος υπήρχαν περισσότερες ομάδες και ήταν κάτι που άλλαξε και τη δυναμική του πρωταθλήματος. Αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί γιατί είναι μεγαλύτερη ευχαρίστηση και για εμάς να αγωνιζόμαστε σε ένα πρωτάθλημα με μεγαλύτερο ανταγωνισμό και φυσικά πιο επαγγελματικές συνθήκες».
Ποια είναι η άποψή σου για το ποδόσφαιρο σάλας ως άθλημα;
«Το ποδόσφαιρο σάλας έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και είναι κάτι που με έχει κερδίσει. Μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό είναι εκείνο, μέσω της ομάδας της ΑΕΚ, που με βοήθησε να ξαναβρώ τον εαυτό μου και κυρίως να αποκτήσω την αυτοπεποίθηση μου εντός γηπέδου. Χρειάζονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως ποδοσφαιρικό μυαλό, αρκετά καλή τεχνική αλλά και φυσική κατάρτιση, κυρίως στο αναερόβιο κομμάτι λόγω των κινήσεων που απαιτούντα黨.
Θεωρείς ότι το ποδόσφαιρο σάλας ταιριάζει στις γυναίκες και αν ναι, γιατί;
«Κανένα άθλημα δεν έχει φύλο και δεν θα πρέπει να προορίζεται για ένα και μόνο φύλο. Από τη φύση οι γυναίκες στερούνται δύναμης, ταχύτητας και ταχυδύναμης συγκριτικά με τους άντρες, αλλά το futsal απαιτεί στοιχεία που θα έλεγα είναι αρκετά ευνοϊκά στο γυναικείο φύλο. Το πρωτάθλημά μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε επίπεδο θεάματος».
Πιστεύεις ότι έφτασε η ώρα για τη δημιουργία εθνικής ομάδας σάλας γυναικών;
«Εφόσον υπάρχει επίσημα η ομοσπονδία και έχουν πραγματοποιηθεί τα πρώτα πρωταθλήματα, καλό θα ήταν, σταδιακά, να μπαίνουν και τα θεμέλια για τη δημιουργία εθνικής ομάδας. Αυτό προϋποθέτει αναβάθμιση συνθηκών και προδιαγραφών, αλλά νομίζω ότι η όρεξη υπάρχει και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο».
Γεωργίου: «Στο futsal ο ρόλος μίας αθλήτριας είναι πολύπλευρος»
Η Ζωή Γεωργίου έκρινε τον φετινό τελικό του Κυπέλλου, αφού με δικό της γκολ στην παράταση ο Ηνίοχος πήρε το τρόπαιο κόντρα στον Ατρόμητο και δίκαια αναδείχθηκε και ως η MVP του εν λόγω αγώνα. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 9 ετών στον Φωστήρα Ηλιούπολης, ενώ το 2012 πήγε στην πρώτη της γυναικεία ομάδα, τη Λαύρα Αργυρούπολης. Συνέχισε την καριέρα της στην Ολυμπιάδα Υμηττού, ενώ από το 2022 ανήκει στην Αγία Παρασκευή. Στο futsal έπαιξε τη σεζόν 2022-2023 στην Αθήνα ’90, ενώ φέτος αγωνίστηκε με τα χρώματα του Ηνίοχου.
Ο Ηνίοχος έκανε μία πολύ καλή πορεία στο φετινό πρωτάθλημα σάλας γυναικών. Στο πρωτάθλημα, ωστόσο, δεν τα καταφέρατε, αλλά η χρονιά έκλεισε με την κατάκτηση του κυπέλλου, όπου αναδείχθηκες και MVP. Πιστεύεις ότι ήταν πετυχημένη η χρονιά που ολοκληρώθηκε;
«Ήταν μια πολύ πετυχημένη χρόνια. Ο στόχος μας ήταν να μπούμε στην τετράδα και από εκεί και μετά να δούμε τι θα γίνει. Βέβαια, τα καταφέραμε εύκολα σε σχέση με τον αρχικό στόχο τερματίζοντας αήττητες. Από εκεί και πέρα αισθάνθηκα ότι ήμασταν άτυχες, γιατί στο κρίσιμο παιχνίδι με τον Ατρόμητο αναγκάστηκα να παίξω μία ώρα μετά από ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι κυπέλλου στο 11Χ11 με τον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να μην καταφέρω να αποδώσω όπως συνήθως, πράγμα που συνέβαλε στον αποκλεισμό μας και την κατάκτηση της 3ης θέσης στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, η χρονιά έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή με την κατάκτηση του κυπέλλου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου, Άρη Ζάχο, τον προπονητή τερματοφυλάκων, Κωνσταντίνο Ανδριτσόπουλο, τον Πολύδωρο Άννινο και γενικά όλους τους παράγοντες του Ηνίοχου που ήταν κοντά μας και μας στήριζαν σε ότι χρειαστήκαμε καθώς και όλες τις συμπαίκτριες μου για την προσπάθεια που καταβάλαμε φέτος».
Ποια είναι η άποψή σου για το ποδόσφαιρο σάλας ως άθλημα;
«Παρότι ονομάζεται ποδόσφαιρο, δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο 11Χ11. Ο μικρός χώρος και η αμεσότητα που έχει ένας αθλητής στο ποδόσφαιρο σάλας, σε βοηθάει να έχεις πιο πολύπλευρο ρόλο στην ομάδα τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση και σίγουρα ένας παίκτης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει η φυσική κατάσταση, η δύναμη αφού υπάρχουν πολλές μονομαχίες και η τακτική που θα ακολουθήσει μία ομάδα».
Ποια είναι η άποψή σου για το επίπεδο στο ποδόσφαιρο σάλας γυναικών;
«Οι παίχτριες που παίζουν αποκλειστικά ποδόσφαιρο σάλας είναι ελάχιστες και σχεδόν όλες προέρχονται από το ποδόσφαιρο 11αριού. Κατά συνέπεια το επίπεδο του ποδοσφαίρου σάλας έχει να κάνει με το επίπεδο ποδοσφαίρου 11Χ11 με όποιες διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρχουν με τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος. Παρότι φέτος συμμετείχαν πολλές ομάδες, δυστυχώς το επίπεδο των περισσότερων δεν βοήθησε στον συνολικό ανταγωνισμό. Αυτό φαίνεται εξάλλου τόσο από τα αποτελέσματα διαφόρων αγώνων που έφταναν σε αστρονομικά σκορ όσο και από την συνολική επίδοση των πρώτων ομάδων κάθε ομίλου, όπου μερικές σημείωσαν γύρω στα 150 γκολ. Επίσης, παρόλο που το πρωτάθλημα ήταν πανελλήνιο, μόνο 2 ομάδες συμμετείχαν από επαρχία».
Θεωρείς ότι το ποδόσφαιρο σάλας ταιριάζει στις γυναίκες και αν ναι, γιατί;
«Νομίζω ότι όλα τα αθλήματα μπορούν να ταιριάζουν στον οποιονδήποτε ασχέτως από το φύλο του. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στο ποδόσφαιρο σάλας, όπως και σε όλα τα αθλήματα».
Πως βλέπεις το ενδεχόμενο δημιουργίας εθνικής ομάδας σάλας γυναικών;
«Θεωρώ αυτονόητο το ότι θα έπρεπε ήδη να υπάρχει, δεδομένου ότι, εφόσον υπάρχει πρωτάθλημα, θα έπρεπε και η χώρα μας να εκπροσωπείται από εθνική ομάδα. Εκτός αυτού, αν υπήρχε εθνική θα υπήρχε και πολύ μεγαλύτερο κίνητρο συμμετοχής και επομένως θα ανέβαινε και το επίπεδο του αθλήματος».
Μισιρλή: «Απολαμβάνω να παίζω ποδόσφαιρο σάλας»
Μια ζωή στα γήπεδα και η Ξανθή Μισιρλή, ουσιαστικά από τότε που θυμάται τον εαυτό της, είναι με μία μπάλα στα πόδια. Με καταγωγή από την Εύβοια, η 26χρονη τεχνολόγος τροφίμων στο επάγγελμα, έχει φορέσει τις φανέλες των ομάδων Άβαντες Χαλκίδας, Αρτέμιδες, Ελπίδες Καρδίτσας, ΑΟ Τρίκαλα και Ατρόμητος, ενώ έχει παίξει και στο μπιτς σόκερ με την Κεφαλληνία, όπου στέφθηκε και πρωταθλήτρια. Είναι διεθνής με την εθνική γυναικών μπιτς σόκερ, ενώ έχει συμμετοχές στο Champions League με την ομάδα της Καρδίτσας.
Ο Ατρόμητος πρωταγωνιστεί στο ποδόσφαιρο σάλας γυναικών. Ωστόσο, χάσατε το φετινό πρωτάθλημα. Που πιστεύεις ότι κρίθηκε ο τίτλος;
«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στην ομάδα της ΑΕΚ για την κατάκτηση του τίτλου. Είναι κόσμημα για τον χώρο του ποδοσφαίρου σάλας να γίνονται τέτοιοι τελικοί. Ο Ατρόμητος τα τελευταία τρία χρόνια πραγματικά πρωταγωνιστεί καθώς είναι κάθε χρόνο στο FINAL-4 και έχει και μια κατάκτηση. Φέτος το πρωτάθλημα κρίθηκε καθαρά στο μεγαλύτερο βάθος που είχε η ΑΕΚ στον πάγκο της έχοντας τη δυνατότητα να ανοίξει το rotation. Παρότι προηγούμασταν 2-1 μέχρι τα τελευταία δέκα λεπτά, η κούραση έκανε την εμφάνισή της, λανθασμένες εκτιμήσεις και ατομικά λάθη μας στοίχισαν τον τίτλο. Όπως και να έχει εγώ είμαι περήφανη για την προσπάθεια που καταβάλαμε μαζί με τις συμπαίκτριες μου, οι οποίες είναι μικρές σε ηλικία και είμαι σίγουρη ότι τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστούν στο χώρο».
Πως είδες το επίπεδο στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε;
«Θεωρώ πως ήταν ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Οι ομάδες του FINAL-4 ήταν ξεκάθαρα ανώτερες από τις υπόλοιπες ομάδες και δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Έπειτα υπήρχαν ομάδες οι οποίες ήταν νεοσύστατες κατά κύριο λόγο και πιστεύω ότι σεζόν με τη σεζόν θα βελτιώνονται παρουσιάζοντας όλο και καλύτερο πρόσωπο. Αυτό που μας δείχνουν και τα αποτελέσματα του FINAL-4 είναι ότι οι τέσσερις ομάδες ήταν κοντά και εκείνο που θα έκανε τη διαφορά θα ήταν οι λεπτομέρειες. Συνολικά λοιπόν θα πω ότι η τελική φάση του πρωταθλήματος ήταν υψηλού επιπέδου».
Ποια είναι η άποψή σου για το ποδόσφαιρο σάλας ως άθλημα;
«Αρχικά εγώ σαν Ξανθή απολαμβάνω να παίζω ποδόσφαιρο σάλας. Επειδή οι σχέσεις είναι μικρότερες σε σύγκριση με το 11άρι και η συμμετοχή μας στο παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερη το ευχαριστιέμαι περισσότερο. Καλείσαι να τρέξεις, να σκεφτείς και να πάρεις αποφάσεις σε μεγαλύτερη συχνότητα κάτι το οποίο σε εξελίσσει ως παίκτρια, ως αθλήτρια και ως προσωπικότητα. Σίγουρα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην βελτίωση των αθλητριών κυρίως στην ατομική συμπεριφορά που καλούνται να έχουν με την μπάλα στον αγωνιστικό χώρο αλλά και σε τακτικά θέματα μικρότερων αριθμητικών σχέσεων».
Θεωρείς ότι το ποδόσφαιρο σάλας ταιριάζει στις γυναίκες και αν ναι, γιατί;
«Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο διαχωρισμό σε ότι αφορά τα φύλα. Όπως ανέφερα είναι ένα άθλημα που έχει πολλά να προσφέρει τόσο σε τεχνικό όσο και σε τακτικό κομμάτι. Δημιουργεί αθλητές επιδέξιους καθώς καλούνται να αντιδράσουν κάτω από την πίεση χρόνου χώρου και αντιπάλου. Κάθε καλοκαίρι που τα πρωταθλήματα και οι υποχρεώσεις σταματούν όλα τα γήπεδα γεμίζουν με αθλήτριες που παίζουν σε τουρνουά 5×5. Αυτό σημαίνει ότι τα κορίτσια απολαμβάνουν το σάλας καθώς όλα αυτά τα τουρνουά έχουν ακριβώς τις ίδιες αριθμητικές σχέσεις. Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερες αθλήτριες θα εντάσσονται στο σάλας καθώς και νεαρές ηλικίες με την ένταξη τους σε αντίστοιχες ακαδημίες».
Πιστεύεις ότι η δημιουργία εθνικής ομάδας σάλας γυναικών είναι το επόμενο λογικό βήμα για το άθλημα;
«Θεωρώ πως η δημιουργία Εθνικής ομάδας είναι μια λογική συνέχεια για την εξέλιξη του αθλήματος στην Ελλάδα. Θα δώσει ένα έξτρα κίνητρο και θα κινητοποιήσει ακόμα περισσότερες παίκτριες να κάνουν την προσπάθεια τους στο ποδόσφαιρο σάλας. Το να φοράς την φανέλα με το εθνόσημο είναι η ύψιστη τιμή για όλους τους αθλητές σε οποιασδήποτε μορφής άθλημα. Η δημιουργία Εθνικής ομάδας μόνο θετικά έχει να αποφέρει».
- Το epssalas.gr ευχαριστεί θερμά τη Χριστίνα Κόλλια, τη Ζωή Γεωργίου και την Ξανθή Μισιρλή για την ανταπόκρισή τους.
- Το epssalas.gr ευχαριστεί θερμά τον κ. Θανάση Τσακανίκα για τη φιλοξενία στο γήπεδό του για τη φωτογράφηση.