Από το 2005 που εγκατέλειψε την ενεργό δράση, ο Γιάννης Ζιάβας έχει αδιάλειπτη παρουσία στους πάγκους του ελληνικού futsal. Ο 57χρονος προπονητής έχει κοουτσάρει πολλές ομάδες, όπως τον Εθνικό Αστέρα, τον Μινώταυρο, την Αθήνα ’90, την Ολυμπιάδα, την ΑΕΚ, ενώ τώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση του πάγκου του Παναθηναϊκού. Αναμφίβολα, όμως, κορωνίδα αποτελεί η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ομάδας από το 2018.
Ο κ. Ζιάβας, με τη σχεδόν 20χρονη εμπειρία του στην προπονητική, είναι λοιπόν ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει στο epssalas.gr για το ελληνικό futsal, τόσο για την πορεία του Παναθηναϊκού στη Stoiximan Futsal Super League που ολοκληρώθηκε, όσο και για την Εθνική, η οποία από τον Δεκέμβριο θα μπει στη διαδικασία των προκριματικών του EURO 2026.

Πολλοί λένε ότι το πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε ήταν το πιο δυνατό από όλα τα προηγούμενα. Συμφωνείς με αυτό και αν ναι, γιατί;
«Ναι, θα έλεγα και εγώ ότι ίσως το φετινό να ήταν το πιο δυνατό πρωτάθλημα από τα προηγούμενα χρόνια. Κάποια πράγματα βέβαια δεν άλλαξαν δραματικά όπως π.χ. το ότι μόνο δύο ομάδες ήταν πάλι οι πραγματικοί διεκδικητές του τίτλου ή το ότι οι ομάδες στην ουρά του πίνακα είχαν πολύ μεγάλη διαφορά δυναμικότητας από το πάνω επίπεδο, το οποίο αποτυπώθηκε και με κάποια πολύ μεγάλα σκορ. Συνολικά όμως θα έλεγα ότι ο μέσος όρος του επιπέδου όλων των ομάδων, άρα και του πρωταθλήματος, ανέβηκε γι’ αυτό και είχαμε καλύτερο futsal στο παρκέ και επίσης αρκετά αποτελέσματα-εκπλήξεις, τόσο κόντρα στους δύο μεγάλους όσο και μεταξύ των ομάδων που πάλεψαν για την τελική κατάταξη για τις θέσεις 3-4 και την είσοδο στα πλέι οφ».  

Ποιες ήταν οι εκπλήξεις του φετινού πρωταθλήματος; Ξεχώρισες κάποιες ομάδες; ή κάποιους παίκτες;
«Από ομάδες θα πω σίγουρα τη Σαλαμίνα η οποία έφτασε στην 3η θέση κάνοντας μια υπέρβαση που ίσως έμοιαζε να έρχεται, αλλά σίγουρα χρειάστηκε έξτρα κόπος και μεράκι φέτος μαζί και με τις στοχευμένες και πετυχημένες επιλογές παικτών. Πολύ θετική παρουσία επίσης θεωρώ ότι είχαν και οι νεανικές ομάδες του Ικονίου, που διεκδίκησε μέχρι το τέλος την είσοδο στην τετράδα αλλά και των Τραχώνων, που κατάφεραν να μείνει άνετα στην κατηγορία»

Όσον αφορά παίκτες; Εκεί ξεχώρισες κάποιους;
«Από παίκτες ξεχώρισαν σίγουρα οι δύο καλύτεροι ξένοι του πρωταθλήματος, ο Φίτο της ΑΕΚ και ο Μπιέλ του Δούκα. Παίκτες πολύ υψηλού αγωνιστικού επιπέδου και χαρακτήρα, κόσμησαν φέτος το πρωτάθλημα μας και μοιράζονται για εμένα τον τίτλο του MVP. Εξαιρετικό πρωτάθλημα έκανε βέβαια και ο 1ος σκόρερ ο Τάνκας, ο οποίος έδειξε πολύ μεγάλη βελτίωση, έχοντας νομίζω και πολλά περιθώρια ακόμα. Σίγουρα ξεχώρισαν και άλλοι παίκτες, αλλά θέλω όμως να σταθώ λίγο και σε ένα γκρουπ παικτών που επίσης ξεχώρισαν για μένα, χωρίς να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα, γιατί είναι πολλά και ίσως ξεχάσω και αδικήσω κάποιους: τα παιδιά των προηγούμενων ομάδων της Εθνικής Κ19. Οι περισσότεροι όχι μόνο παρέμειναν στον χώρο αλλά πλέον έχοντας ανδρωθεί ηλικιακά και αγωνιστικά, πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους και ξεχωρίζουν δείχνοντας μεγάλη βελτίωση και εξέλιξη».

Ο Παναθηναϊκός κατετάγη στην τέταρτη θέση, μετά τους αγώνες με τη Σαλαμίνα. Ήταν αντιπροσωπευτική αυτή η θέση για την ομάδα;
«Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως ναι. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα τεράστιο brand name που στοχεύει μόνο την κορυφή, αλλά όσοι ξέρουν από αθλητισμό και πρωταθλητισμό ξέρουν πως ο δρόμος για την κορυφή θέλει δουλειά, κόπο αλλά και χρόνο. Εμείς ξέραμε ότι η φετινή μας πρώτη χρονιά στην Super League θα ήταν δύσκολή και απαιτητική. Ξεκινήσαμε τη δουλειά σε όλα τα επίπεδα από την επομένη σχεδόν της ανόδου για την αγωνιστική και οργανωτική ενίσχυση της ομάδας γνωρίζοντας ότι ξεκινάμε πιο πίσω από σχεδόν τις περισσότερες ομάδες. Η χρονιά μας στο ξεκίνημα είχε φυσιολογικά διάφορες διακυμάνσεις στην απόδοση και στα αποτελέσματα αλλά στη συνέχεια η σταθεροποίησή μας και η βελτίωσή μας έφεραν και το σερί εκείνο των αποτελεσμάτων που μας οδήγησε στην 3η θέση στο τέλος της κανονικής περιόδου. Στα πλέι οφ κόντρα στον Δούκα θέλαμε πραγματικά να μετρηθούμε με το παραπάνω επίπεδο και προσπαθήσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να διεκδικήσουμε ότι περισσότερο θα μπορούσαμε, π.χ. μία νίκη. Καταφέραμε μόνο να παλέψουμε κάποια ισόπαλα ημίχρονα στα τρία ματς αλλά η διαφορά παρέμενε μεγάλη και δεν καταφέραμε τελικά κάποια υπέρβαση. Το τέλος της σειράς μας βρήκε χωρίς ενέργεια και κίνητρο αλλά και με κάποια προβλήματα τραυματισμών και η 4η θέση ήρθε φυσιολογικά».    

Τι θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα για τον Παναθηναϊκό κατά τη διάρκεια της σεζόν;
«Από πλευράς αποτελεσμάτων μάλλον όχι πολλά, ίσως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε κάποιες απώλειες βαθμών που θα μας εξασφάλιζαν νωρίτερα από την τελευταία αγωνιστική την τελική μας θέση στην τετράδα, ίσως κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα σε ένα από τα ντέρμπι. Όμως αυτό που πάντα έχει περιθώριο να έχει πάει καλύτερα είναι το επίπεδο της ποσότητας και της ποιότητας δουλειάς που έχει γίνει στις προπονήσεις. Και αυτός θα είναι ο πήχης που θα πρέπει να ξεπεράσουμε την νέα σεζόν».

Πρόσφατα ανανέωσες τη συνεργασία σου με τον Παναθηναϊκό. Τι προβλέπει το χτίσιμο της ομάδας για τη νέα περίοδο;
«Το πλάνο είναι στην ουσία η συνέχεια του περσινού αλλά και συνολικού σχεδιασμού της ομάδας: 1) βελτίωση του ρόστερ με όσο το δυνατόν πιο στοχευμένες προσθήκες παικτών κάθε μεταγραφική περίοδο (θέση, ηλικία, αξία, εμπειρία, ταλέντο, προοπτικές). 2) βελτίωση των υπόλοιπων οργανωτικών και υλικοτεχνικών θεμάτων της ομάδας (γήπεδα και ώρες προπόνησης, συνεργάτες στο επιτελείο, κλπ) και 3) βελτίωση της ποσότητας και ποιότητας της δουλειάς στις προπονήσεις».

Στη νέα Stoiximan FSL θα βρίσκεται και ο ΠΑΟΚ, με πλέον τρία μεγάλα brand names του ποδοσφαίρου να μετέχουν στο κορυφαίο επίπεδο του futsal. Πιστεύεις ότι αυτό θα φέρει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα του αθλήματος;
«Θεωρώ φυσικά και εγώ πολύ σημαντική εξέλιξη την παρουσία πλέον και του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα μας. Όσον αφορά την αναγνωρισιμότητα του αθλήματος θα έλεγα ότι ήδη στη Βόρεια Ελλάδα μέσα από τα επίσημα Media της ομάδας, αλλά και από τα διάφορα ανεπίσημα Social Media γύρω από την ομάδα, η αναγνωρισιμότητα έχει ήδη εκτοξευτεί και θα συνεχίσει μόνο να μεγαλώνει»! Η φετινή είσοδος του ΠΑΟΚ στο χώρο μας έχει γνωρίσει το futsal σε ένα κοινό που δεν το ήξερε τα προηγούμενα 20 χρόνια. Και έχουμε ήδη δει και το πως πέφτουν τα φώτα και των υπόλοιπων αθλητικών media σε όποια σπορ συναντιούνται τα μεγάλα brands του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αλλά επιτρέψτε μου να θεωρώ εξίσου σημαντική εξέλιξη την αγωνιστική παρουσία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Οι άνθρωποι που δημιούργησαν και τρέχουν την ομάδα έχουν και πολλή όρεξη και μεράκι αλλά και τη φιλοδοξία και συναίσθηση της ευθύνης του ονόματος που εκπροσωπούν, να κάνουν την ομάδα πραγματικά δυνατή και μέσα στα γήπεδα και αυτό μόνο καλό θα κάνει στο επίπεδο του ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα».

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το επίπεδο των Ελλήνων προπονητών σάλας, μετά και τις σχολές που έχει κάνει η ΕΠΟ;
«Πάντα στη συζήτηση για το επίπεδο των Ελλήνων προπονητών σάλας δανείζομαι και αναφέρω μια φράση που λένε γενικότερα για τους προπονητές οι Ισπανοί: “το επίπεδο της ποιότητας ενός ομαδικού σπορ, καθορίζεται κυρίως από το επίπεδο των προπονητών του”. Αν λοιπόν συμφωνούμε όλοι ότι το επίπεδο του futsal στην Ελλάδα έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια και συνεχώς ανεβαίνει, αυτό οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στην βελτίωση και την εξέλιξη του Έλληνα προπονητή. Η οποία με την σειρά της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις σχολές της ΕΠΟ και βεβαίως με τους εκπαιδευτές Στέφανο Σοιλεμέ και Γιώργο Βασσάλο, δύο παιδιά με πραγματικά υψηλή κατάρτιση, και ο οποίοι με μεθοδικότητα και εργατικότητα όλα αυτά τα χρόνια βελτιώνουν συνεχώς την ύλη, την διδασκαλία και τις εξετάσεις για να έχουμε αυτό το επίπεδο προπονητών πια. Και το επίπεδο δεν φαίνεται και δεν καθορίζεται μόνο από αυτούς που είναι στην βιτρίνα της κορυφής. Καθορίζεται πολύ περισσότερο από όλους αυτούς τους νέους διπλωματούχους προπονητές των υποδομών, των αγωνιστικών κατηγοριών Κ9-Κ17, της Β’ Εθνικής, των ομάδων της επαρχίας, των ομάδων του Γυναικείου Πρωταθλήματος».

Ο Γιάννης Ζιάβας στον πάγκο της Εθνικής

Κεφάλαιο “Εθνική”. Πριν από λίγες μέρες έγινε η κλήρωση των προκριματικών του EURO 2026. Ποιοι είναι οι στόχοι;
«Θα ήταν ωραίο στην ερώτηση αυτή, η πρώτη απάντηση να ήταν αυθόρμητα για κάποιον αγωνιστικό και βαθμολογικό στόχο, μικρότερο ή μεγαλύτερο. Δυστυχώς όμως η περιορισμένη οικονομική πραγματικότητα της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια μας αναγκάζει να ξεκινάμε  την κουβέντα και να βάζουμε ως αρχικό στόχο το να είναι ενεργή η Εθνική ομάδα σάλας και να δουλέψει μέσα από όσες περισσότερες προπονήσεις γίνεται (και πιθανά φιλικά) για να προετοιμαστεί για την πρόκληση των υψηλού επιπέδου έξι αγώνων του προκριματικού ομίλου για το EURO 2026, στον οποίο θα συμμετάσχουμε από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο. Από εκεί και πέρα όπως κάνουμε κάθε φορά όλοι, παίκτες, προπονητής και υπόλοιπο επιτελείο, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να εμφανιστούμε διαβασμένοι και ανταγωνιστικοί και να διεκδικήσουμε όπως πάντα και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα στο γήπεδο».

Τι χρειάζεται η Εθνική ομάδα ώστε να σταθεροποιηθεί σε καλό επίπεδο, ή ακόμη και να ανέβει σκαλί;
«Εδώ δεν χρειάζεται κάποιος να ανακαλύψει τον τροχό για να δώσει την απάντηση. Σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα σπορ η συνταγή είναι σχετικά απλή: προγραμματισμός και δουλειά, συνέπεια και συνέχεια. Βλέπουμε συνέχεια κράτη να μας προσπερνούν στην κατάταξη γιατί απλά έχουν Εθνικές ομάδες που είναι διαρκώς ενεργές και δουλεύουν μέσα από τις συνεχείς προπονήσεις και τα συνεχή φιλικά τουρνουά αγώνων και βελτιώνονται και εξελίσσονται. Δεν έχουν ούτε περισσότερο ταλέντο παικτών, ούτε περισσότερη τεχνογνωσία προπονητών, ούτε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα».