Ο Ηλίας Μπέριος είναι ένα από τα ιστορικότερα πρόσωπα στο ελληνικό futsal. Ήταν ο άνθρωπος που έβαλε το 2008 το ποδόσφαιρο σάλας στην ΕΠΟ, ως μία ισότιμη Ένωση, την ΠΕΠΣΣ. Μάλιστα, διετέλεσε και ως πρώτος πρόεδρος της ΠΕΠΣΣ από το 2007 έως το 2011, βάζοντας το… νερό στο αυλάκι.
Για τη μακρόχρονη παρουσία του στο κλασικό ποδόσφαιρο, δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Διεθνής με την εθνική ανδρών και μεγάλη καριέρα στην Α’ Εθνική, κατά σειρά με τις φανέλες των Απόλλωνα, Παναθηναϊκού και Πανιωνίου, πριν κλείσει την καριέρα του στον Απόλλωνα το 1991. Να σημειωθεί ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, φόρεσε και τη φανέλα του Ηνίοχου, μετέχοντας στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Σάλας.
Ο Μπέριος μιλώντας στο epssalas.gr, αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα ερασιτεχνικό σωματείο στην προσπάθειά του να αναπτύξει το άθλημα, ενώ θεωρεί ως πιο σημαντική προσωπική στιγμή, την αναγνώριση της Ένωσης από την ΕΠΟ.
Ο Ηνίοχος είναι από τα πλέον ιστορικά σωματεία της Σάλας. Κάνε μία αξιολόγηση της πορείας μετά από σχεδόν 30 χρόνια παρουσίας.
«Όντως ο Ηνίοχος είναι στο ποδόσφαιρο σάλας από το πρώτο πειραματικό πρωτάθλημα. Το σωματείο μας λογίζεται ως ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της Ένωσης, της παλιάς ΠΕΠΣΣ και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Λαμβάνουμε μέρος στα πρωταθλήματα futsal ανελλιπώς από το 1997, παλιότερα υπό την ΕΠΟ και από το 2011 και μετά υπό την Ένωση, έχοντας πάρει περί τους 33 τίτλους, πρωταθλήματα και κύπελλα, αν θυμάμαι καλά».
Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει ένα σωματείο του βεληνεκούς του Ηνίοχου στην προσπάθειά του για την ανάπτυξη του futsal;
«Οι βασικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σωματείο είναι κυρίως οικονομικής φύσεως. Σωματεία τα οποία δεν έχουν κάποιον σταθερό χορηγό ή χρηματοδότηση γενικότερα, η αλήθεια είναι ότι ζορίζονται πολύ οικονομικά και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αξίζει τον κόπο τα χρήματα που βγαίνουν από τις ακαδημίες να δίνονται στις πρώτες ομάδες μας».
Παραδοσιακά οι υποδομές του Ηνίοχου πρωταγωνιστούν στις διοργανώσεις της Ένωσης. Για τη σεζόν 2024-2025 ποια τμήματα σκέφτεστε να κατεβάσετε;
«Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει οριστικά για το ποια τμήματα θα κατεβάσουμε στα νέα πρωταθλήματα της Ένωσης. Σίγουρα θα μετάσχουν οι γεννηθέντες το 2016, το 2013 και το 2012. Από εκεί και πέρα, έχουμε λίγο χρόνο μπροστά μας ώστε να καταλήξουμε».
Όσον αφορά το ανδρικό τμήμα, φέτος θα είναι στόχος η άνοδος στη μεγάλη κατηγορία, στην οποία ο Ηνίοχος έχει αγωνιστεί για πολλά χρόνια;
«Ο Ηνίοχος θα κάνει την προσπάθειά του με δικά του παιδιά στη Β’ Εθνική, για να ανέβουμε στη μεγάλη κατηγορία».
Ο Ηνίοχος έκανε πέρυσι το βήμα και κατέβασε και γυναικείο τμήμα. Θα επαναληφθεί και φέτος αυτό το εγχείρημα;
«Με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ανέφικτο. Μπήκαμε μέσα πολλά χρήματα την περασμένη σεζόν και είδαμε ότι λίγοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του γυναικείου futsal».
Το όνομά σου έχει γραφτεί στην ιστορία ως ο πρώτος πρόεδρος της Ένωσης, καθώς με δικές σου ενέργειες το futsal απέκτησε υπόσταση στην ΕΠΟ. Ποια είναι η άποψή σου για το ποδόσφαιρο σάλας τώρα;
«Είμαι της άποψης ότι ο καθένας που ασχολείται με το futsal θα πρέπει να συνεισφέρει με όποιον τρόπο μπορεί, ώστε το άθλημα να μεγαλώνει. Προσωπικά είχα τη γνωριμία με τον κ. Γκαγκάτση, τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ και τον έπεισα να δεχτεί το άθλημά μας, ως Ένωση, στην Ομοσπονδία».
Ποια είναι η στιγμή που, για εσένα προσωπικά, θα τη χαρακτήριζες ως την πιο σημαντική σε όλα τα χρόνια που ασχολείσαι με το futsal;
«Σίγουρα, η πιο σημαντική στιγμή για μένα προσωπικά είναι η αναγνώριση της Ένωσης από την ΕΠΟ. Αυτή η κίνηση μας έκανε οντότητα, ενώ πριν θα πω ότι ήμασταν αόρατοι. Δεν μας υπολόγιζε κανείς και κανείς δεν ασχολιόταν μαζί μας. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και δύναμη να έχεις ψήφο ισότιμη με τις άλλες Ενώσεις».
Σαργκάνης και Μπέριος, δύο μεγάλα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που από κοινού “τρέχουν” το σωματείο του Ηνίοχου. Πως είναι η συνεργασία σας μετά από τόσα χρόνια;
«Με τον Νίκο έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας εδώ και 22 χρόνια. Θα χαρακτήριζα άψογη τη συνεργασία μου μαζί του. Ακόμη και όταν διαφωνούμε σε κάτι, βρίσκουμε λύσεις και προχωράμε».