Το Καρπενήσι Futsal εδώ και τέσσερα χρόνια μετέχει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Σάλας με ανδρικό τμήμα, ενώ τη σεζόν που ολοκληρώθηκε και το γυναικείο τμήμα του συλλόγου από την Ευρυτανία έδωσε το παρών στο Women’s Futsal Championship και μάλιστα άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Η “ψυχή” της προσπάθειας στο ποδόσφαιρο σάλας γυναικών του Καρπενησίου είναι ο Δημήτρης Κολλημένος, τον οποίο φιλοξενεί το epssalas.gr σε μία συνέντευξη, όπου μιλάει για το εγχείρημα αυτό, αλλά και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σωματείο της περιφέρειας.

Το Καρπενήσι Futsal φέτος κατέβασε τμήματα και στη Β’ Ανδρών και στο Γυναικείο. Θα μπορούσες να κάνεις μία μικρή ανασκόπηση της σεζόν;
«Η χρονιά, όσον αφορά το τμήμα γυναικών, ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Η ομάδα μας έκανε βήματα προς τα εμπρός, φτάνοντας στους “8” του πρωταθλήματος και το κυπέλλου. Με λίγη τύχη θα μπορούσε να φτάσει ακόμη πιο ψηλά, ωστόσο ο πρωταθλητισμός δεν είναι αυτοσκοπός. Η εκπροσώπηση της μικρής μας πόλης σε όλη την Ελλάδα και η αγάπη για αυτή έχει τη μεγαλύτερη αξία απ’ όλα. Η συνέχεια θα είναι ακόμη καλύτερη με την ίδρυση του τμήματος ακαδημιών κοριτσιών 6-12 ετών, που εκκινεί τον Οκτώβριο. Κάθε χρόνο θα είναι και καλύτερα τα πράγματα για το τμήμα γυναικών! Μάλιστα φέτος δηλώσαμε συμμετοχή και στο πρωτάθλημα Κ18, δείγμα του ότι μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη στις μικρές ηλικίες. Υπάρχει παρόν και μέλλον στην ομάδα μας. Όσον αφορά το τμήμα ανδρών η επανεκκίνηση ήταν αρκετά δύσκολη. Η πορεία της ομάδας είχε δυο όψεις, οπότε θα τη χαρακτήριζα μέτρια. Μη ξεχνάμε όμως ήταν “νεοφώτιστη”, καθώς δεν συμμετείχε στο περυσινό πρωτάθλημα και θέλει τον χρόνο της. Έχει πρωταγωνιστήσει κατά το παρελθόν, διεκδικώντας την άνοδο με πολύ καλό ποδόσφαιρο στη μεγάλη κατηγορία και χάνοντας τη στις λεπτομέρειες. Μια ομάδα “χτίζεται” με υπομονή, επιμονή και πλάνο για την επόμενη ημέρα»!

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίσει μία ομάδα futsal της περιφέρειας και ειδικά σε έναν νομό όπως της Ευρυτανίας;
«Αδιαμφισβήτητα το οικονομικό πρόβλημα είναι μείζον, καθώς οι μετακινήσεις μας είναι και για τα δυο τμήματα συνολικά 18-20 στον αριθμό, αναλογιζόμενοι ότι για τις ομάδες της Αττικής είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όσον αφορά το τμήμα γυναικών οι αγώνες μας στην Αθήνα είναι Τετάρτες και Πέμπτες βράδυ σε ανοιχτά γήπεδα, ενώ στο Καρπενήσι εξυπηρετούμε όλες τις ομάδες να αγωνίζονται Σαββατοκύριακα και μεσημεριανές ώρες. Όπως το Καρπενήσι έχει φροντίσει να  στελεχώνεται από παίχτριες που διαμένουν στην Αθήνα, επί το πλείστον από την Ευρυτανία, έτσι και οι ομάδες της Αθήνας καλό θα είναι να φροντίσουν να έρθουν μια φορά μεσοβδόμαδα στο Καρπενήσι».

Ποια είναι τα σχέδια του σωματείου για τη νέα περίοδο;
«Για το τμήμα γυναικών ο προγραμματισμός έχει ξεκινήσει, ήδη έχει κλειστεί μια αθλήτρια πρώτης γραμμής, ενώ στόχος είναι η παραμονή όλου του ρόστερ και του τεχνικού επιτελείου, κάτι που θα γίνει και πράξη, όπως και πέρυσι. Όσον αφορά το τμήμα ανδρών τη δεδομένη στιγμή η ομάδα βρίσκεται σε αναμονή εξελίξεων και δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω».

Το futsal γυναικών ολοένα και αναπτύσσεται. Ποιες, κατά τη γνώμη σου, θα ήταν οι περαιτέρω ενέργειες ώστε να γίνει ακόμη καλύτερο;
«Θεωρώ ότι θα πρέπει οι ομάδες να στελεχώνονται με περισσότερες φουτσαλικές αθλήτριες ή έστω οι ποδοσφαιρίστριες που αγωνίζονται στο 11Χ11 να βάλουν ως προτεραιότητα το Futsal. Είναι πλέον διαφορετικό άθλημα από το κλασικό ποδόσφαιρο και οφείλουν να το καταλάβουν και ως προς τα ωράρια (Μέρες-ώρες) των αγώνων. Δεν γίνεται να είσαι παντού και καλό είναι να βάζεις τις προτεραιότητες σου. Επιπρόσθετα θα πρέπει οι αγώνες να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστά γυμναστήρια. Μιλάμε για Α΄ Εθνική και όχι για Γ’ τοπικό, χωρίς να μειώνω αυτήν την κατηγορία. Και τα άλλα αθλήματα και οι Δήμοι είναι αναγκαίο να καταλάβουν ότι το futsal δεν είναι ο “φτωχός συγγενής”, αλλά ο πρωταγωνιστής».

Έζησες όλο το πρωτάθλημα γυναικών. Ποια είναι η άποψή σου για το επίπεδο των ομάδων που μετείχαν;
«Αρκετά καλό το επίπεδο με πολύ αξιόλογες ομάδες και νεαρές αθλήτριες! Δίκαια έφτασαν στο Final-4 οι τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν, ενώ εξαιρετική ήταν και η ομάδα της Δόξας Δράμας 2016, που διένυσε αποστάσεις με υπέρογκα έξοδα, συν την κούραση. Είναι για μένα και αυτοί πρωταθλητές. Πανάξια η ΑΕΚ κέρδισε το πρωτάθλημα και ο Ηνίοχος το κύπελλο, ενώ εξαιρετική ήταν η προσπάθεια του νικητή του Super Cup και φιναλίστ των δυο θεσμών Ατρόμητου, καθώς και της Ολυμπιάδας Αγίας Παρασκευής. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους, καθώς και στις υπόλοιπες ομάδες που δεν βρέθηκαν στην τελική φάση, προάγοντας το futsal γυναικών».

Καρπενήσι Futsal στο Women’s Futsal Championship

Προεθνικές ομάδες σάλας γυναικών: Θεωρείς ότι θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος;
«Αδιαμφισβήτητα πως ναι! Τα κορίτσια μας θα γνωρίσουν καλύτερα τα μυστικά του αθλήματος. Και μόνο η λέξη Εθνική είναι κίνητρο, για να ασχοληθούν πιο ενεργά το άθλημα και να αναδείξουμε φουτσαλικές αθλήτριες. Αυτήν την στιγμή το Καρπενήσι είναι μια από τις λίγες ομάδες που έχει 15 αθλήτριες-οι περισσότερες κάτω των 17 ετών, που αγωνίζονται μόνο στο ποδόσφαιρο σάλας, καθώς ο νομός μας δεν διαθέτει ομάδα 11Χ11! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δήμητρα Τσούμα, που σημείωσε 26 γκολ, αγωνιζόμενη στα μισά παιχνίδια».

Θεωρείς ότι η δημιουργία Εθνικής Ομάδας γυναικών futsal θα αποτελούσε το εφαλτήριο ώστε το άθλημα να κάνει την… έκρηξή του και στις γυναίκες;
«Σίγουρα, αλλά αυτό θέλει τον χρόνο του. Στην παρούσα φάση οι παίχτριες έχουν προτεραιότητα το κλασικό ποδόσφαιρο. Θυμάμαι τα λόγια του εκπαιδευτή μου στην σχολή προπονητών Στέφανου Σοιλεμέ, που μου είπε χαρακτηριστικά: “Όταν μου ήρθε η κλήση στην εθνική ανδρών, ξέχασα το κλασικό ποδόσφαιρο και στράφηκα αποκλειστικά στο futsal”».

Είσαι από τους βασικούς παράγοντες προβολής του futsal, καθώς αρθρογραφείς συνεχώς για τα τεκταινόμενα. Πως σου μπήκε το… μικρόβιο του futsal;
«Το άθλημα αυτό το παρακολουθούσα ως μαθητής Δημοτικού, όταν η ΕΡΤ κάλυπτε τα παιχνίδια ζωντανά κάθε Δευτέρα. Η πρώτη ομάδα γειτονιάς που δημιούργησα σε ηλικία 11 ετών το 2002 είχε το όνομα “Μινώταυρος”, παίρνοντας το όνομα από την ιστορική ομάδα. Μετά από χρόνια ως φοιτητής το 2010  σε ένα παιχνίδι φίλων 5Χ5 είδα έναν αντίπαλο μου να φορά φούτερ με την αναγραφή “Ηνίοχος” και μου ξύπνησε πάλι μνήμες του αθλήματος, το οποίο ομολογώ πως δεν παρακολούθησα το διάστημα 2002-2019 καθόλου! Από το 2019 και μετά είμαι φανατικός υποστηρικτής του και θεωρώ το ποδόσφαιρο σάλας σημαντικό κομμάτι της ζωής μου! Το ερέθισμα δόθηκε από την ομάδα του Παναθηναϊκού και τον τότε επικεφαλής κ. Ντάρλα Θοδωρή, που βρέθηκε στο Καρπενήσι και μας έδειξε τα μυστικά του αθλήματος, μας παρακίνησε για την ίδρυση τμήματος, ενώ λίγο μετά μας οι άνθρωποι του “τριφυλλιού” μας φιλοξένησαν και στο γήπεδο τους στην Αθήνα. Από εκεί και πέρα με επικεφαλής τον Πρόεδρο μας κ. Κωστή Νίκο, τον προπονητή κ. Αντωνίου Δημήτρη  και τους υπόλοιπους παράγοντες όλα πήραν τον δρόμο τους για το ανδρικό τμήμα. Από το 2022 δημιούργησα την ομάδα γυναικών του Καρπενησίου, την οποία θεωρώ ως το “πρώτο μου παιδί”! Η ομάδα γυναικών του Καρπενήσι Futsal και η πόλη του Καρπενησίου είναι το πάθος μου! Όσον αφορά την αρθρογραφία είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για τις παίχτριες, τους παράγοντες όλων των ομάδων και της ΕΠΣ Σάλας και τους διαιτητές, που καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη του αθλήματος! Η συνεργασία μας είναι άψογη. Το αξίζουν».