Ο Μπάμπης Τριανταφυλλόπουλος είναι ο ιθύνων νους του ΠΑΣ Γέρακα. Ενός σωματείου και μίας ακαδημίας ποδοσφαίρου, με πλούσια δράση και παραγωγή αθλητών, που εδώ και κάποια χρόνια έχει μετουσιωθεί και σε κατακτήσεις τίτλων στις επίσημες διοργανώσεις της ΕΠΣ Σάλας, με την αρωγή των υπολοίπων διοικητικών στελεχών, αλλά και των έμπειρων προπονητών.
Το epssalas.gr φιλοξενεί τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος απαντάει σε σημαντικά θέματα σχετικά με το “κύτταρο” του αθλήματός μας, που είναι οι ακαδημίες των σωματείων-μελών της ΕΠΣΣ.

Πως πιστεύεις ότι πρέπει να λειτουργεί μία ακαδημία ποδοσφαίρου, ώστε να έχει αποτελέσματα στην εξαγωγή καλών ποδοσφαιριστών;
«Πρωταρχικός στόχος κάθε ακαδημίας είναι να βγάζει καλούς ανθρώπους. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι αθλούμενοι τη σημασία του μαζικού αθλητισμού. Από εκεί και πέρα, μέσα από τη σταδιακή δημιουργία τμημάτων ανάλογα με το επίπεδό τους, θα βγουν και οι καλοί ποδοσφαιριστές. Τα αγωνιστικά τμήματα θα καθορίσουν και την εξέλιξή τους μέσα από τις προπονήσεις αξιοποιώντας τη σωματική και πνευματική τους ικανότητα και την τεχνική τους κατάρτιση». 

Ασχολείσαι χρόνια με το ποδόσφαιρο σάλας. Πως βλέπεις την ανάπτυξή του όλο αυτό το διάστημα στον τομέα των ακαδημιών, καθώς μπαίνουν συνεχώς και νέα σωματεία;
«Το ποδόσφαιρο σάλας είναι μια διαφορετική μορφή ποδοσφαίρου. Μαθαίνεις να λειτουργείς σε περιορισμένο χώρο. Αυτή η διαδικασία έχει πολλά ευεργετήματα για τον αθλητή. Γι’ αυτό πρέπει πάνω από όλα να το αγαπήσει ο αθλητής. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι κερδίζει συνεχώς πολλούς αθλητές και σωματεία αλλά πρέπει να προσέξουμε να μην είναι προσωρινό, ευκαιριακό λόγω της μοριοδότησης στα μεγάλα τμήματα υποδομών. Δεν βοηθά στη βαθύτερη ανάπτυξη του αθλήματος».

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, με τον άμεσο συνεργάτη του, Ηλία Παπακώστα

Πότε θεωρείς ότι ένας προπονητής στον χώρο της σάλας μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχημένος; Μιλούν οι τίτλοι ή είναι και κάτι άλλο;
«Δυστυχώς ο προπονητής συχνά κρίνεται αποκλειστικά από τα αποτελέσματα που φέρνουν οι ομάδες του. Ο ΠΑΣ Γέρακα, όπως και με τα παιδιά, ο προπονητής κρίνεται από τη δυνατότητά του να ακολουθήσει τον στόχο του τμήματός του. Η βάση για όλους είναι να είναι παιδαγωγοί και γνώστες του αθλήματος, με αγάπη για το άθλημα και τα παιδιά εμπνέοντάς τα. Ωστόσο, όπως τα παιδιά έτσι και οι προπονητές, ο καθένας είναι χαρισματικός σε κάποιο διαφορετικό τομέα. Στον ΠΑΣ Γέρακα σε μικρές ηλικίες ένας προπονητής θεωρείται πετυχημένος αν κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Στις μεγαλύτερες ηλικίες θεωρείται πετυχημένος τόσο για τα αγωνιστικά όσο και τα μη αγωνιστικά τμήματα, τα παιδιά να βελτιώνονται ατομικά και ομαδικά μαθαίνοντας βασικές αξίες ζωής».

Κατά την περίοδο που ολοκληρώθηκε, ο ΠΑΣ Γέρακα κατέβασε και ανδρικό τμήμα. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου από αυτό το εγχείρημα;
«Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι. Κάθε αρχή είναι επιφυλακτική και δύσκολη. Ήταν όμως αισιόδοξη για το μέλλον. Διότι ο σκοπός της δημιουργίας του, είναι η σταδιακή προώθηση των παιδιών από τις υποδομές μας σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο που έχουμε βάλει ως διοίκηση του συλλόγου. Επιδίωξη μας είναι να αξιοποιήσουμε και να προωθήσουμε τη δική μας δεξαμενή ταλέντων στη στελέχωση του ανδρικού τμήματος. Να δώσουμε την ευκαιρία στα δικά μας παιδιά και όχι όταν αυτά ενηλικιώνονται να απογοητεύονται βλέποντας να αντικαθίστανται από ξενόφερτους αθλητές. Θέλουμε να συμμετέχουν στην ομάδα της γειτονιάς τους»!

Η πρωταθλήτρια Κ12 για τη σεζόν 2023-24

Ο ΠΑΣ Γέρακα έχει κατακτήσει εφτά τίτλους στις υποδομές από τη σεζόν 2020-2021 και μετά. Υπάρχει κάποιο “μυστικό επιτυχίας”;
«Δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Η επιτυχία έχει πρωταγωνιστές και αυτοί είναι το προπονητικό επιτελείο και οι αθλητές. Οι ρόλοι του καθενός λειτούργησαν και λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η δουλειά γίνεται σωστά με άψογο πνεύμα συνεργασίας. Με απλά λόγια είμαστε μια… ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ».

Πόσα παιδιά μετράει η ακαδημία του ΠΑΣ Γέρακα και ποια είναι τα στελέχη που την απαρτίζουν;
«Η ακαδημία μας είναι στην ευχάριστη θέση να διαθέτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αθλούμενων σε σχέση με την περιοχή που βρίσκεται καθώς υπάρχουν δεκάδες αξιόλογες ακαδημίες στις όμορες περιοχές. Το σημαντικότερο όμως πράγμα είναι ότι διαθέτει όλο το εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να λειτουργεί με άψογο τρόπο σε όλους τους τομείς, διοικητικά και αγωνιστικά».

Υπάρχουν πλάνα για τη νέα περίοδο και αν ναι, ποια είναι αυτά;
«Τα πλάνα μας πρέπει και έχουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Σίγουρα θα έχουμε περισσότερες συμμετοχές στα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΠΣΣ. Το σημαντικότερο μέλημά μας όμως είναι η συμμετοχή ΟΛΩΝ των παιδιών σε αγώνες. Πάνω από όλα η χαρά της συμμετοχής! Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε στην Ένωση τη διεξαγωγή περισσότερων τουρνουά όλων των ηλικιών τόσο σε ανδρικών όσο και σε γυναικείων υποδομών».

Η κυπελλούχος Κ13 για τη σεζόν 2023-24