Ο Ζιάβας νέος ομοσπονδιακός

Ο προπονητής της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας, Γιάννης Ζιάβας, παραχώρησε συνέντευξη στο 5x5hellas.gr για πολλά μείζονα ζητήματα

Ο προπονητής της ΑΕΚ και ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιάννης Ζιάβας, παραχώρησε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο 5x5hellas.gr και αναφέρθηκε στον κορονοϊό που έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας, στα πλέι οφ και τι θα συμβεί αν ξεκινήσουν εκ νέου, στην Εθνική ομάδα και τις μάχες της με την Τουρκία, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να ολοκληρωθεί κανονικά η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος, όποτε και αν συνεχιστεί.

Διαβάστε αναλυτικά:

Πώς αντιμετωπίζεις την πανδημία του κορονοϊού και πώς βλέπεις την όλη κατάσταση που είναι πρωτόγνωρη για όλους μας;

“Πλέον, η αντιμετώπιση της πανδημιας του κορονοϊού πρέπει να είναι ίδια από όλους μας, δηλαδή να μείνουμε σπίτι και να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας (έξοδος από το σπίτι μόνο για αγορές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων) και κυρίως να περιοριορίσουμε (εως εκμηδενίσουμε) τις επαφές μας με άλλους ανθρώπους, τηρώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής (μασκα, γάντια και αντισηπτικό).

Πράγματι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση όχι μόνο για εμάς αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη και παρά την αρχική χαλαρότητα που δείξαμε σαν λαός, αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα πριν επιστρέψει η ζωή μας στην κανονικότητα της”.

Πόσο εύκολο είναι το “Μένουμε Σπίτι” για έναν άνθρωπο με διπλό ρόλο ως προπονητής στη σάλα και συνάμα ως επιχειρηματίας;

“Το να διακόψει κάποιος την καθημερινή του ζωή και ρουτίνα και να αυτοπεριοριστεί μέσα στο σπίτι του είναι πολύ δύσκολο για τον οποιονδήποτε άνθρωπο είτε αυτός κάνει 50-80 χιλιόμετρα την ημέρα όπως κι εγώ και τις περισσότερες μέρες τρέχει κόντρα στο ρολόι για να προλάβει τους χρόνους και τις υποχρεώσεις, είτε πρόκειται για την ηλικιωμένη μητέρα μου που το “Μένουμε Σπίτι” σημαίνει ότι θα στερηθεί από την λειτουργία στην εκκλήσία εως και την καθημερινή επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους και έξοδο στην γειτονιά!”.

Αν εντέλει συνεχιστεί φέτος η σεζόν, πόσο θα επηρεάσει όλες τις ομάδες και αν πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στα πλέι οφ…

“Εαν συνεχιστεί τελικά η σεζόν νομίζω πως αναπόφευκτα η διακοπή αυτή θα επηρεάσει όλες τις ομάδες που θα κλήθούν να ολοκληρώσουν την σεζόν. Κανένας παίκτης ατομικά και βέβαια καμία ομάδα δεν θα μπορεί να είναι συνολικά στο ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης και φόρμας με αυτό που βρίσκονταν πριν την διακοπή. Από εκεί και πέρα μπορεί η διακύμανση να είναι διαφορετική για κάθε παίκτη και για κάθε ομάδα αλλά αυτό θα δημιουργήσει νέους συσχετισμούς μεταξύ των ομάδων και θα δώσει ένα στοιχείο απρόοπτου και έκπληξης ως προς την κατάληξη του πρωταθλήματος και του κυπέλλου”.

Πάμε και στο κομμάτι της Εθνικής ομάδας, καθώς έχετε να δώσετε δυο ματς με την Τουρκία. Αν γίνουν αυτά τα δυο ματς, τι να περιμένουμε από την δική μας ομάδα και τι θα πρέπει να προσέξουμε από τους Τούρκους;

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το αν θα γίνουν τα παιχνίδια τις προκαθορισμένες ημερομηνίες του Απριλίου, αλλά παρακολουθώντας τις κινήσεις της UEFA και τις αναβολές τις οποίες έχει ήδη ανακοινώσει για διάφορα ματς και διοργανώσεις θα έλεγα ότι έιναι σχεδόν απίθανο να μην έχουμε αναβολή και μετάθεση των 2 ματς με την Τουρκία. Πόσο μάλλον όταν πλέον έχουν αρχίσει να βγαίνουν και οι πρώτες ειδήσεις για την διαφαινόμενη μεγάλη διάσταση που παίρνει η επιδημία και στην γείτονα χώρα.

Όσον αφορά στα δύο αυτά παιχνίδια, η Εθνική μας ομάδα θα εμφανιστεί καταρχήν απόλυτα προετοιμασμένη για το τι θα αντιμετωπίσει από τον αντίπαλο τον οποίο έχουμε μελετήσει καλά και ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε. Όπως ήδη έχω πει είναι μια δυνατή ομάδα με τεχνίτες και αθλητικούς παίκτες και ένα αρκετά καλό επίπεδο ομαδικής τακτικής, στοιχεία που την κατατάσουν στις καλές ομάδες των play off. Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι η ομάδα φόβητρο και σίγουρα δεν θα την αντιμετωπίσουμε με φόβο και δέος. Αν η Εθνική μας ομάδα καταρχήν διατηρήσει το πνεύμα της διάθεσης για προσφορά και διάκριση που δείχνουν οι παίκτες αλλά και το οικογενειακό κλίμα που είχαμε στην Μάλτα και ταυτόχρονα καταφέρουμε να ενσωματώσουμε και 2-3 παιδιά ακόμα στην ομάδα τα οποία θα μας ανεβάσουν κι άλλο ποιοτικά, τότε νομίζω πως θα μπορούμε να μιλάμε ρεαλιστικά για σημαντικές πιθανότητες πρόκρισης”.

Έχετε δώσει κάποιο ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης στο σπίτι στους διεθνείς και στους παίκτες σας στην ΑΕΚ γι αυτό το διάστημα;

“Για το διάστημα αυτό που έχουν διακοπεί οι ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες, τόσο εμείς στην ΑΕΚ όσο και κάθε ομάδα εξ όσων γνωρίζω από αυτές που συνεχίζουν, έχουμε δώσει ειδικό ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης στο σπίτι στους παίκτες μας. Το πρόγραμμα των παικτών της ΑΕΚ το έχει επιμεληθεί ο συνεργάτης μου ο Αγγελος Εμμανουηλίδης και είναι όσο το δυνατόν εξατομικευμένο με βάση τις τελευταίες μετρήσεις και κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι παίκτες μας πρίν την διακοπή. Βέβαια το στοίχημα είναι εδώ η συνέπεια και η πειθαρχία των παικτών και εκεί θα χρειαστεί συνεχής επικοινωνια και παρακολούθηση“.

Τέλος, εσείς προσωπικά είστε υπέρ ή κατά να συνεχιστεί και να τελειώσει η φετινή σεζόν, έστω και αργότερα;

“Πραγματικά θα ήθελα να δω την σεζόν να τελειώνει κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί έστω και μετά από μια μικρότερη ή μεγαλύτερη διακοπή γιατί αυτό καταρχήν θα σημαίνει ότι ξεπεράσαμε την επιδημία και ξαναγυρίσαμε στην κανονικότητα. Για το αθλητικό κομμάτι σαφώς και η άποψη μου είναι οι αγώνες να δίνονται στα γήπεδα και οι διοργανώσεις να ολοκληρώνονται επίσης εκεί”.