Τσακανίκας: "Έχει μεγάλο ταλέντο ο Έλληνας"

Το 5x5hellas.gr συνομίλησε με τον προπονητή του Ερμή Ζωγράφου, Θανάση Τσακανίκα για την ομάδα του και την ελληνική σάλα

Πάντα μια συζήτηση με τον Θανάση Τσακανίκα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ο προπονητής του Ερμή Ζωγράφου μίλησε στο 5x5hellas.gr και αναφέρθηκε στην ομάδα του και στην πορεία που κάνει, στη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες που “τροφοδοτούν” τη μεγάλη ομάδα και όχι μόνο, στις φιλοδοξίες του Ερμή και στον σκοπό του, στο φετινό πρωτάθλημα και απάντησε στο αν είναι υπέρ ή κατά των ξένων παικτών και προπονητών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Είσαι ικανοποιημένος από τη φετινή πορεία σας, πάντα με βάση και το καλοκαιρινό σας πλάνο;

“Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από την συγκομιδή βαθμών. Όσο για την απόδοση, μπορούσαμε να παίξουμε και καλύτερα. Αν και ο φετινός στόχος μας είναι πρώτα να σωθούμε γρήγορα και μετά να κατακτήσουμε αν γίνεται καλύτερη θέση και γιατί όχι είσοδο στην εξαδα, ας μην ξεχνάμε ότι φύγανε με μεταγραφή οι τρεις από τους διεθνείς μας με την Κ19 που κάνανε καταπληκτικη χρόνια, οδηγώντας μας για πρώτη φορά στην ιστορία μας στο Final-4. Ο Καρύδας και ο Γούσης στην ΑΕΚ και ο Παπακώστας στον Παναθηναϊκό, ενώ και ο άλλος διεθνής, ο Βαρυπάτης, πέρασε στη Λαμία. ενώ και ο πίβοτ μας, ο Μαρί Κάτσα, πήγε φαντάρος”.

Δουλεύεις με μικρούς, είσαι προπονητής που βγάζεις παίκτες. Υπάρχει καλό υλικό στον Ερμή που έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο;

“Υπάρχει πολύ υλικό στην ομάδα. Ήδη πολλά παιδιά από την Κ18 παίζουν στην πρώτη ομάδα και ακολουθούν τους άλλους. Ο Τσέπας, ο Μπατίλας, ο Καραγιάννης, ο Ραχιώτης και ακολουθούν και άλλοι που πιστεύω ότι θα καθιερωθούν κάποια στιγμή και αυτοί στην πρώτη ομάδα. Άλλωστε, ο σκοπός του Ερμή Ζωγράφου αυτός είναι, να παίζουν παιδιά από τις ακαδημίες του. Άλλωστε, έχει και τον πιο χαμηλό μέσο όρο στην κατηγορία. Και οι παίκτες που ήρθαν στην ομάδα το καλοκαίρι, είναι μικροί σε ηλικία και ήταν στις ακαδημίες μας, αλλά έπαιζαν εντεκάρι”.

Ποιο είναι το όνειρό σου για τον Ερμή; Μπορεί μελλοντικά να κάνει πρωταθλητισμό ή δεν είναι αυτός ο σκοπός σας;

“Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Ο σκοπός μας είναι να είμαστε μια καλή ομαδα, όσο γίνεται ανταγωνιστική, παίζοντας πολλά παιδιά από τις ακαδημίες μας και δεν ξέρεις αργότερα με παιδιά που θα έχουν μείνει στην σάλα και έχοντας βρει και εναν καλό χορηγό, να κάνουμε το παραπάνω βήμα”.

Ως άνθρωπος με εμπειρία στις μικρές ηλικίες; Έχει ταλέντο ο Έλληνας στη σάλα; Μαθαίνει το άθλημα όπως θα έπρεπε ή δεν υπάρχουν οι δυνατότητες άλλων χωρών;

“Έχει πολύ μεγάλο ταλέντο ο Έλληνας και αυτό το αποδείξαμε και την περσινή χρονιά που ήμουν στην προεθνικη Κ16 που κερδίσαμε στο μεγάλο τουρνουά που έγινε από τον κύριο Μοστριο με 4-3 την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ίντερ Μόβισταρ. αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα κλειστά, όπου δεν υπάρχουν ωρες για να εκπαιδευτούν όσο γίνεται καλύτερα οι παίκτες, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ καλούς παίκτες, χωρίς καθόλου προπονήσεις στα κλειστά. Εδώ προσπαθούμε να βρούμε για να κάνουμε προπόνηση η Κ18 και δεν βρίσκουμε”.

Είσαι υπέρ του να έρθουν ξένοι προπονητές και παίκτες που θα αναβάθμιζαν το άθλημα στην Ελλάδα ή θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό; Ποια είναι η άποψή σου περί του θέματος, διότι διίστανται οι απόψεις…

“Είμαι υπέρ στο να έρθουν ξένοι παίκτες που θα ανεβάσουν πολύ το επίπεδο. Όσο για τους προπονητές, είμαι υπέρ πολύ του Έλληνα προπονητή. Καλό θα ήταν να μας κάνουν σεμινάρια ξένοι προπονητές”.

Η άποψή σου για το επίπεδο του πρωταθλήματος; Έχει ανοίξει ή έχει κλείσει η ψαλίδα με τους λεγόμενους “μεγάλους”;

“Πιστεύω ότι έχει κλείσει η ψαλίδα αρκετά από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες, γι’ αυτό βλέπουμε πολύ καλά και ανταγωνιστικα παιχνίδια. Έχουμε βέβαια μια εξαίρεση, την ΑΕΚ, η οποία έχει ανέβει ενα επίπεδο και δουλεύει επαγγελματικά, έχοντας με διαφορά και το μεγαλύτερο μπάτζετ απ’ όλες τις άλλες ομάδες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι βλέπουμε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, με πολλά παιχνίδια στο γκολ, πολλές ανατροπές και πολλές εκπληξεις”.