Ο Ζιάβας νέος ομοσπονδιακός

Ο προπονητής της ΑΕΚ και της Εθνικής, Γιάννης Ζιάβας, σε αποκλειστική συνέντευξη στο σάιτ της ΠΕΠΣΣ

Πάντα έχουν ενδιαφέρον οι συζητήσεις με τον Γιάννη Ζιάβα. Έχει άποψη, την καταθέτει ανοικτά, δεν έχει πρόβλημα να αναφέρει ακόμα και τα κακώς κείμενα, καθώς έχει την εμπειρία και το εκτόπισμα να μιλήσει για όλα όσα απασχολούν την ελληνική σάλα, την οποία υπηρετεί πιστά.

Ο προπονητής της ΑΕΚ και της Εθνικής μας ομάδας, μίλησε στο επίσημο σάιτ της ΠΕΠΣΣ, το οποίο κάθε εβδομάδα θα φιλοξενεί κάποιον πρωταγωνιστή του futsal, θέλοντας να εκφράσει τις θέσεις του, τις αγωνίες του, όλα εκείνα που έχει στο μυαλό του. Προπονητές και παίκτες θα… παίξουν μπάλα και στο 5X5hellas.gr.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η ΑΕΚ έχει ξεκινήσει με το απόλυτο και προελαύνει στο πρωτάθλημα. Είναι ένα σκαλί πάνω τους άλλους αντιπάλους ή παίζει ρόλο το γεγονός ότι ξεκινήσε νωρίτερα την προετοιμασία της λόγω του Champions League;

“Καταρχάς, όλοι μας μέσα στην ομάδα έχουμε την βεβαιότητα ότι είμαστε ένα σκαλί πάνω από το επίπεδο που ήμασταν στο τέλος του περσινού πρωταθληματος και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου πιο σημαντικό και βέβαια το τελικό ζητούμενο στην εξελικτική πορεία μιας ομάδας. Όσον αφορά στο επίπεδό μας σε σχέση με τους αντιπάλους μας, νομίζω πως δεν είμαι ο κατάλληλος για να το προσδιορίσει με αντικειμενικότητα και μάλιστα σε ένα τόσο πρόωρο χρονικό σημείο της σεζόν.

Σαφώς και η συμμετοχή μας στο Champions League μάς οδήγησε να ξεκινήσουμε νωρίτερα την προετοιμασία μας από τις υπολοιπες ομαδες αλλά αυτό που γνωρίζουμε εμεις στην ομάδα μας είναι ότι έχουμε δουλέψει πιο εντατικά και πιο ποιοτικά από προηγουμενες προετοιμασίες και αυτό εχει βγάλει αποτελεσματα και στο γήπεδο. Να θυμίσω ότι και πέρσι ήμασταν εμεις οι νικητές του Super Cup, μην έχοντας ξεκινήσει πρώτοι προετοιμασίαν ενώ και στο τέλος της κανονικης σεζόν σεζόν τερματίσαμε και πρώτοι στην βαθμολογία”.

Σε σχέση με την περσινή επιτυχημένη σεζόν, τι παραπάνω θέλεις να δεις φέτος; Πέρα από τους τίτλους, αναφέρομαι και στο αγωνιστικό κομμάτι.

“Φέτος η ομάδα αγωνιστικά δείχνει ήδη βελτιώση σε τομείς του παιχνιδιού μας που είχαμε εντοπίσει όπως ο πλουραλισμός και η πολυφωνία στην δημιουργία του παιχνιδιού, στην δημιουργία τελικών προσπαθειών και στο σκοράρισμα. Στα πρώτα μάλιστα αυτά ματς (και δη στα ντέρμπι) έχουμε πάρει σημαντικα γκολ και από στημενες φασεις. Έχουμε βελτίωση στην ατομική και ομαδική άμυνα και αυτό μας έχει δώσει περισσότερο transition στο παιχνίδι μας (δυστυχώς χωρίς ανάλογη επιτυχία στο γκολ ακόμα). Γενικότερα, η ομάδα φέτος έχει στόχο να είναι πολύ πιο πιεστική και κινητική και με καλύτερα % κατοχής της μπάλας ειδικά στα ντέρμπι και τα playoffs”.

Έχουν ήδη διεξαχθεί τέσσερις αγωνιστικές και έχουμε ένα πρώτο δείγμα. Πώς βλέπεις το επίπεδο του πρωταθλήματος και την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων; Επίσης, με λίγες λέξεις ποια είναι αυτά που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρωση βελτίωση του προϊόντος στην Ελλάδα;

“Σε αυτες τις πρωτες αγωνιστικές το επίπεδο του πρωταθλήματος όσον αφορά στην ποιότητα του futsal που παίζεται και του θεάματος που προσφέρεται, εχει αφήσει κάποια δείγματα ότι μπορεί να συνεχίσει την αργή μεν αλλά σταθερή άνοδο που έχει τα τελευταία χρόνια, όμως δυστυχώς το επίπεδο δεν μπορεί να ανεβεί θεαματικά χωρίς τον ερχομό ξένων παικτών και προπονητών και φυσικά την βελτίωση των γηπεδικών συνθηκών προπόνησης και τελέσεως αγώνων.

Η τηλεοπτική κάλυψη όλων των αγώνων του πρωταθληματος και το ανέβασμα τους στο YouTube είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για το πρωτάθλημά μας. Επισης και οι συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών δίνουν έναν άλλο τόνο στις παραγωγές των αγώνων. Σε επίπεδο πάντως ανταγωνιστικότητας των ομάδων και αποτελεσμάτων των αγώνων, νομίζω πως έχει ήδη φανει ότι θα είναι πολύ αμφίρροπο και με απρόοπτες εξελιξεις και καταλήξεις αγώνων”.

Τέλος, ένα σχόλιο για την Εθνική μας ομάδα, η οποία είναι υπό την “σκέπη” σου.

“Η όχι επιτυχημένη πορεία της Εθνικής ομαδας ποδοσφαίρου των ανδρών τα τελευταία χρόνια δυστυχως έχει στερήσει στην ΕΠΟ τα σημαντικά έσοδα που έφερναν οι επιτυχίες τα προηγούμενα χρόνια. Η οικονομικη στενότητα αυτή, αναπόφευκτα έχει επίδραση και συνέπειες σε όλο το οικοδόμημα των Εθνικών ομάδων και βέβαια και στην δίκη μας Εθνική Σαλας.

Ήδη ενημερώθηκα από την Ομοσπονδία ότι δεν εγκρίθηκε το προτεινόμενο μου πλάνο προπονήσεων και φιλικών αγώνων για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Στο επόμενο διάστημα θα μάθουμε αν και σε ποιο βαθμό θα εγκριθούν οι προτάσεις μου για προπονησεις και φιλικά για το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου. Θυμίζω ότι η επόμενη επίσημη υποχρέωση μας είναι ο προκριματικός όμιλος για το επόμενο EURO του 2022 που θα γίνει στο τέλος του Ιανουαρίου”.